29 maj 2010

Jag kan höra de råa skämten hagla kring prinsen.

Den största delen av den här arbetsveckan tilbringades i Helsingör. Det var dags för den årliga planeringskonferensen där ledningsgruppen och styrelsen gemensamt arbetar fram styrelsens måldokumentet för två år framåt (2011-2013). Eftersom det stundar ett val till hösten är det osäkert vilka politiker vi kommer att ha i kommande servicestyrelse och en del ledamöter kommer att lämna sitt politiska uppdrag av andra skäl. Därför blev det här lite av "sista dagarna med gänget" och det var nog aningen vemodigt för somliga, särskilt de som varit med på vår resa redan hösten 1999 då vår serviceorganisation tog form.

***** Nu på måndag fyller sonen Victor 20 år. Jisses vad tiden går!

***** Sverige besegrade Bosnien igår i en vänskapsmatch. Nu har det svenska fotbollslandslaget rätt mix av spelare på plan. Det är förhoppningsvis slut på att fjäska för en diva som skakar på huvudet och trycker ner sina medspelare. Ingen kan väl påstå nåt annat än att U21-stommen nu ska få axla ansvaret för landslaget. Det fanns många spelare som förtjänar uppmuntran efter gårdagsmatchen, både äldre/rutinerade och U21-gänget. Jag tror att det kan bli kul att följa EM-slutspelet och Gåbbaträff är väl på plats? ***** Det enda underhållande i Eurovision Song Contest igår var när Jimmy Jump lyckades ta sig upp på scen. Jag log också lite snett när jag innan rösterna var presenterade visste vilka länder som skulle få de höga poängen av Serbien, Bosnien-Hercegovina och Ryssland. Det var bara Sloveniens röster som överraskade mig. Tyska Lenas engelska uttal i segermelodin föreföll mig något underligt.

***** I veckan föll domen i det uppmärksammade målet om den äldre damen i Landskrona som dog till följd av ett slag utdelat av en 23-årig man. Men lite förvånande är det att man i smyg har infört dödsstraff i svensk lagstiftning. Det kan man i ala fall utläsa i artikeln här nedan. Som tur är verkar döden inte vara permanent och den dömde kan förvänta sig att återuppstå igen någon gång nästa år.

***** Camilla tände rökelse i huset för någon dag sedan. Det finns en behaglig och rogivande doft i hemmet. ***** Helsingör, den danska staden på Sjaelland, hade en stor betydelse för dansk ekonomi - eller rättare sagt kungens ekonomi -under 1500- och 1600-talet då den tidens handelsfartyg beskattades med toll varje gång de skulle genom trånga passagen i Öresund. Från början fick den tyska, engelska och holländska handelsflottan betala stadstoll i form av ett särskilt mynt, men senare prissattes passagen med procent på lastens värde. Kung Fredrik II var listigt affärsmässig och även hans son Kristian IV hade förmåga att utnyttja stadens strategiska placering och betydelsen som tillgänglig inkomstkälla. Särskilt efter det att han tvingades återuppbygga Kronborgs slott efter en omfattande brand. Kung Kristian var en framgångsrik byggherre (t ex Halmstads slott) och fruntimmerskarl, där det senare resulterade i 23 barn. Däremot var han en usel krigsherre. ***** Delade hotellet i Helsingör med det danska fotbollslandslaget som laddade upp inför stundande fotbolls-VM i Sydafrika. Fick då närkontakt med fotbollsstjärnor som Jon Dahl Thomasen, Bendtner och Agger. Först- och sistnämnda var oväntat klena i kroppen. ***** Snabbmatskedjan McDonald´s är mitt i stormens öga emellanåt. Nu uppträder de tydligen särskilt otacksamt mot sina gäster. ***** Allt talar för att Facebook snart kommer att sysselsätta, engagera och påverka livet för 1 000 miljoner registrerade människor. Och samhället. ***** Mors dag och Fars dag. Varför då? ***** Har Sverige fått en ny prins; prins Daniel (Westling)? Hur kan man med vårt styrelseskick låta kungahuset upphöja någon till kunglig höghet? Visst, samma sker i andra monarkier, men jag tycker att riksdagen med sin oförmåga att fatta beslut om monarkin nu upplåter till kungahuset att ta sig friheter som sannolikt även kommer att belasta skattebetalaren. Dessutom gäller tydligen inte offentlighetsprincipen för kungahuset, som den annars gör för myndigheter och offentliga organisationer i landet. Undrar också om inte huvudpersonen själv tycker det är pinsamt och besvärande att behöva möta sina (öl)kompisar med en prinstitel hängande efter sig. Jag kan höra de råa skämten hagla kring Daniel när han umgås avslappnat med kompisarna.

***** Jag har lärt mig uppskatta att dricka (finare) mörk rom utan "inblandning".

/T:sson

Inga kommentarer: