16 augusti 2010

Ge 20-åringar gratis sprit och filma dom dygnet runt - inget märkvärdigt kan väl hända?

Då är första arbetsveckan efter den behagliga semestern avklarad. Veckan innehöll bland annat ledningsgruppsmöte med förberedelser inför höstens verksamhetsplanering. Det är en hel del på gång hos oss och det pågår i stor omfattning fram till våren och tar ordentlig fart mot hösten. Av nån märklig anledning missade jag arbetsplatsträffen och det var ju ingen lovvärd "terminstart" precis. Jaja, det blir nog bättring på den fronten. Jag är ju född i jungfruns tecken - den pedantiska homo sapiens. ***** Till höst kommer Kanal 5:s nya såpa, "Kungarna av Tylösand". Av förhandsinformationen att döma kommer serien att slå svenskt teverekord i att visa ungdomar som är duktigt fulla och har sex framför kamerorna. Något säger mig att det finns ett produktionsteam bakom detta som inte lagt ner alltför mycket energi på att be deltagarna hålla igen på pinsamheterna. Ansvariga har heller inte ansett att det finns ett moraliskt dilemma med att ge 20-åriga svenska ungdomar gratis och obegränsat med sprit på ett svenskt sommarparadis och följa dom med påslagna och fulladdade kameror. Med de förutsättningarna kan väl ändå inget märkvärdigt hända?! De får kanske andra perspektiv när de får egna barn som också ska bli 20 år och ska lockas av ansvarslösa och karriärkåta människor i tevebranschen. Jag vill absolut inte moralisera över att (allt för) unga männskor frivilligt ställer upp och medverkar till att skapa lågvatten-teve. Jag kan ju välja att inte se skiten, men jag kan inte välja bort Kanal 5 ur mitt teveutbud eftersom det ingår i ett större utbudspaket. Däremot kan jag framföra ogillande på alla tänkbara offentliga platser så att inte programmets sponsorer får förväntad exponering och förväntad valuta för sin reklambudget. Det kan man göra via Facebook, bloggar m m. Det tycker jag att många ska göra. ***** Nu har Trafikstyrelsen upphövt kravet på skattemärke. Därför monterade jag kvickt en kvalitetsmärkning på bilen.
*****
Läste att Göran "Kapten Klänning" Lindberg ska överklaga den fällande domen som avsåg våldtäkt, grov våldtäkt, misshandel och koppleri. Dessutom vill han få minskat skadestånd än det som fastställdes i domen. Det var väl skadeståndet som ställde till det, för honom och ännu mer för hans offer? Av döma av de kommentarer jag fått på Facebook på ämnet tycker delar av allmänheten att hans genitalier borde avlägsnas från den övriga kroppen. Det är nåt som blir svårt att överklaga när det är gjort.
***** Med bara månaden kvar till valet använder politiker, dess främsta stöttepelare och antagonister allt märkligare metoder för att locka väljarsympatier.
  • Camilla Eriksson var t ex utvald at vara TV4:s valexpert och i en av sina första framträdanden hyllade hon högljutt partiledaren Jan Björklund (FP). Hon hade dock glömt att meddela redaktionen en icke nog så viktig detalj: hon är själv förtroendevald och aktiv folkpartist.
  • När Mona Sahlin (S) valtalade i Trollhättan i veckan blev hon bombarderad av...Toblerone. Sahlin sägs ha kommenterat attacken med att uttycka sitt ogillande för just den chokladsorten.
  • Carin Jämtin (S) har gjort ett kraftfullt inlägg i Rot- och Rut-debatten där hon föreslår att det borde finnas privata och kommunala nyttotjänster i tunnelbanan, t ex barnomsorg, att lämna tvätt och tillgång till butler. Otroligt viktigt och bra förslag, men med obetydliga påpekandet att ingen medborgare utanför Stockholms tunnelbanenät kan nyttja tjänsten.
  • Centerpartiet har gjort valaffisch om Rut-avdraget som totalsågades av en PR-expert.
  • Däremot har Miljöpartiet lyckats knyta till sig en kommunikationsbyrå som lyckats göra en spännande och intressant reklamslinga på partiets hemsida. Riktigt bra.
Men den största valupptaktsmissen - och brottet - den här veckan var de två S-politiker som gjorde ett sexköp i Stockholm. Enligt egen utsago en fyllegrej. Och? ***** Med anledning av mänsklighetens vurmelse för sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet, berättade en av mina kollegor att hans storebror skickat ett sms med följande text:
- Eftersom jag inte har något Facebook-konto vill jag bara meddela att jag tagit en kopp kaffe.
Ironi och komik är en av människans bästa egenskaper. Vilket djur kan mäta sig med det?
***** Just nu lovas det friskt både till/från höger och vänster vad det gäller lättnader för våra pensionärer. Fram till valdagen är den väljargruppen i alla fall betydelsfull. Sedan blir det väl som vanligt för denna utsatta och lågt uppskattade grupp medborgare i vårt land. Jag har kommit fram till insikten, att när konjunkturen svänger uppåt är det pensionärerna som sist av alla får del av uppsvinget. När konjunkturen viker är det mot dessa man först och hårdast gör inskränkningar.
*****
Jag tror att jag kommit på en affärsidé. Men den är hemlig, så säg inget. I USA använder myndigheterna Google Earth för att spåra upp svartbyggen. På en enda ort har man hittat inte mindre än 250 pooler på tomter där ägarna inte ansökt om bygglov. Kostnaden uppgick till 500 000 kr bara på den orten. Om man skulle ta fram en kamouflageprodukt som inte låter byggen avslöjas via Google Earth eller andra satelittbaserade produkter skulle man kunde tjäna storkovan.
***** Undrar om vår Herre inte fick till det aningen galet här. Men visst, den lösningen ger ju utrymme för möjligheter också.
*****
I teve-serien, Strömsö (SVT), får vi tittare tips på maträtter, trädgårdspyssel och olika former av hantverk. I det senaste avsnittet visades hur man med garn stickar små efterrätter och kaffetilltugg (?!). På fullt allvar stickades runda chokladbollar och andra bakelser - i garn - som sedan placerades i formar och ställdes fram på bord tilsammans med kaffekanna, koppar och fat.
*****
I lördags var vi inbjudna till det mycket sympatiska paret Eva och Roger. Det vankades kräftskiva och vi kunde nästan vistas ute i det fira, för kräftskiva ute i det fria är väl bland det svenskaste som finns. Några olycksbådande regnstänk fick värdparet att montera plast på altansidorna och sen därmed fick deltagarna en trevlig och skyddad plats för nubbar och sång.
I svenska filmer ska det alltid ösregna när det dukas ute och det är väl för att det lutheranska svårmodet också ska få minst en statistroll.
***** När AIK mötte Levski Sofia i kvalet till Europa League blev gästernas spelarbuss utsatt för stenkastning av huliganer. UEFA hotar med dryga böter för AIK och jag anser att Svenska Fotbollförbundet nu måste kliva fram och agera kraftfullt. Jag tycker att SFF måste vara delaktiga i beslut om vilka svenska klubblag som får representera landet i det europeiska cupspelet. Det måste finnas tydliga kriterier som ger tillstånd att delta i internationel fotboll. Både FC Köpenhamn och Rosenborg kan ju fira framgångar utan att deras fans terroriserar och skämmer ut klubben i cupspelet. Klubbledningen i AIK och andra klubbar med liknande problem verkar ju mer än lovligt handfallna inför problemet. På grund av rankingen är det ju inte många svenska lag som får chansen till internationellt utbyte, men det duger inte att det finns klubbar som ger svensk fotboll en koppling till huliganism och som inte har någon plan för att förhindra det. Därför måste det till någon form av bedömning och beslut om deltagande. Med mitt förslag kan det förstås bli så tokigt, att om det allsvenska vinnarlaget inte uppfyller kraven kan det bli tvåan som får ta över platsen, och det skulle ju kunna bli ett ängagäng som Mjällby. Men så dålig är ju svensk klubblagsfotboll.
/T:sson

Inga kommentarer: