5 mars 2008

Flippar, floppar, Foppa?

Vi får nog se upp med våra grannar i väst - de börjar mulna till. Häromveckan var det 350 år sedan freden slöts mellan Danmark och Sverige vilket innebar att danskarna fick lämna ifrån sig stora landområden efter Karl XI:s krigslist och mod. Av kommentarerna från andra sidan sundat ett döma har danskarna haft svårt att smälta detta historiska bakslag. Jag vet inte vad som egentligen är värst men nu "rasar" danskarna mot hur möbelföretaget IKEA namnger sina produkter. En surmulen dansk journalist har nämligen fått för sig att IKEA ofta namnger produkter av mindre rang med danska ortsnsamn, t ex billiga mattor och dörrmattor. En dansk kommunikationsexpert vid Köpenhamns universitet ser det här som ett flagrant slag av svensk imperialism.

Jag är benägen att hålla med våra danska bröder och systrar. Visst är det utmanande och ett exempel på storvulenhet och imperialistiska anslag när IKEA ger en bokhylla i fanér namnet Billy. Nämnas i sammanhanget kan visserligen att dalaorten Insjön fick ge namn åt en av företagets toalettborstar. Man undrar ju hur reaktionerna blir från de baltiska länderna. Produkten för toalettpapperförvaring har nämligen fått namnet, Letten.

*****

Det är kul att den stora kvällstidningen också läser TeTe-bloggen, även om jag inte marknadsfört utgåvorna på annat sätt än via direktadresserad e-post och att bara låta den finnas publicerad på det globala nätet. Hur vet jag då att Aftonbladet läser den här bloggen? I förra veckans blogg berättade jag om speedski-tjejen Sanna som innehar världsrekordet med över 240 km/h i den här fartgrenen. I onsdagens nätutgåva hade även den stora kvällstidningens nätupplaga kommit ikapp. http://www.aftonbladet.se/kvinna/article1969091.ab

***** Hockeystjärnen Peter Forsberg har p g a skador tvingats avstå från ishockey en längre period. Killen har en rejäl golfanläggning hemma i Östersund och dessutom lär han ha fullt upp att klä Sverige i en gummitoffel som får näbbstöveln att framstå som en designikon. Men det som dominerat mediabevakningen de senaste veckorna att det faktum att Foppa valt att försöka spela hockey aktivt igen. Han fick möjlighet att ansluta till sina gamla NHL-klubb, Colorado Avanalanche, och välkomnades som en superstjärna trots att han inte spelat en match på elva månader. De gillar killen i Denver. Den svenska mediabevakningen har i mitt tycke fått överdrivet stora proportioner när redaktionerna skickade reportrar till Denver där de på amerikanskt tv-manér rapporterade om eller när Foppa skulle göra premiär i laget. Det var ett evigt spekulerande i tv-rutan under mer än en vecka och jag blev snabbt trött på den omotiverade haussen. Nu har han äntligen gjort sin premiär för Colorado, så nu kan tv-teamen packa ner sina kameror, souvenirkepsar och vimplar som nu hänger på deras söners rumsväggar som en påminnelse om att pappa fick åka till Denver under en tid då den svensk sportmedia stod still. Allt för frågan om foten på svensk hockeyspelare från Örnsköldsvik skulle hålla för spel. ***** Colorado Avalanche hemmaarena heter Pepsi Center. Vad är det för fel på Elvira Blåtira Arena? ***** Jag vill avsluta den här bloggutgåvan med att hylla ett svenskt friidrottsunder; Stefan Holm. Stefan är ett unikum i att pårestera när det gäller i en gren som han egentligen inte borde hålla på med. Killen från Forshaga är 181 centimeter och är en av få i höjdhopparvärlden som klarar att hoppa över 50 cm över sin egen längd. Gårdagens seger i friidrotts-VM i Valencia var bara ett ytterligare exempel på detta värmländska under av prestations- och tävlingsförmåga.

Inga kommentarer: