6 september 2013

Merhaba, Kuşadası.

Det här blogginlägget handlar om den turkiska turistorten Kuşadası, men är inte tänkt att vara en turistguide. Det är ju givet att ni enkelt på egen hand kan ta reda på allt ni behöver veta om stadens historia, utflykter till Pamukkale, Ephesos m.m. Det här är istället min egen skildring av en vecka i Kuşadası vid månadsskiftet augusti/september 2013. Med tips och tankar om just detta.
















Varför Kuşadası?

Resan till Kusadasi var den andra till Turkiet, den första gick till Alanya 2011. Kusadasis 70 000 invånare utökas till närmare 400 000 under turistsäsongen, och hit kommer skandinaver, fransmän, engelsmän, irländare, tyskar, ryssar och besökare från Balkan. Skillnaden mellan resmålen är att Kusadasi har ett tydligare och tillgängligt centrum med flera basarer, närhet till flera hamndelar och en stor mängd restauranger. Nu är ju det en smaksak hur man vill ha utformningen, men jag upplevde Kusadasi som ett bättre resmål även om Alanya var en mycket positiv upplevelse.

Boendet var sunkigt

Vi bodde på Fritidsresors Hotel Atli och hur den kvalitetsbesiktningen gick till skulle jag gärna vilja veta. Resebolaget kommer i alla fall att få tydligt svar på deras enkätformulär. Hotellet låg visserligen helt perfekt men var sunkigt ur de flesta aspekter. Personalen har inte lärt sig ordentligt bemötande, rummet (förmodligen alla) var omodernt, det såg ofärdigt ut med målarstänk på lister och foder, innertaket på toaletten dolde inte ens avloppsrör och annat rörmokeri och vattnet i duschen kom endast i strilform. Sängen var hård och den enda kudden om möjligt ännu hårdare och sömnen räddades med hjälp av inköpta badlakan som fick vara kudde. Den på katalogbilderna så inbjudande poolen var inte alls så trevlig och låg dessutom i skugga hela eftermiddagen.

En av många som sålde frukt, grönsaker
och kryddor på fredagens marknad.
Det enda positiva med Atli var läget och att hotellet faktiskt hamnade lägligt mitt i frukt- och grönsaksmarknaden och konfektionsmarknaden som sker på onsdagar och fredagar. Så mitt besked till er blir att välja ett annat hotell än Atli. Hotellen vid Ladie´s Beach är bättre alternativ.

Flera och bra bad

Badlivet i Kusadasi erbjuder flera olika badplatser, några av de bästa bara någon eller några kilometer från centrum. Det finns även badvikar vid hamnen i centrum, men för den badplatsen som ligger vid handstatyn har jag ett besked: Gå inte dit!

Sandstranden Ladie´s Beach ligger nära centrum, på andra sidan Duvön och där tillbringade vi de flesta av stranddagarna. Long Beach ligger 5-6 km från centrum och har en lång sandstrand med lite lugnare badliv och jag upplevde också att det var fler turkar som valde just den stranden. Det var mer grunt och blåsigt på Long Beach, men lika fint badvatten. på Long Beach fanns färre restauranger och bland dessa erbjöd Restaurang Blue ett prisvärt utbud, och det var 10-20 TR billigare än närliggande Chez Maurice.


En turkisk kvinna i traditionellt,
heltäckande badplagg.
Den turkiska andan erbjuder ju en tydligt delad stat; en som är västinfluerad och en som är starkt bunden till islamsk tro och dess traditioner. Med anledning av sistnämnda syns ofta kvinnor fullt påklädda i badet, antingen i t-shirt och byxor eller i den traditionsenliga heltäckande badklädseln. Dessa kvinnor samsas med bikiniklädda eller barbröstade turistande "systrar". Jag fick också uppfattningen att Kusadasi till stor del gästades av turistande turkar, kanske flertalet från Istanbul som inte har så långt att resa för att komma till badorten på Izmirkusten.

Och apropå bad, testa det turkiska badet, hamam. För 50 TR får man oljemassage, den karakteristiska tvålinlöddringen med tillhörande peeling samt ansiktsmask. Man kan såklart välja bort massage och ansiktsmask, men en helkroppsmassage är ju aldrig fel.

Med Dolmus behövs inga mobilbiljetter

Dolmusbussarna var bästa alternativet
för att ta sig till stränderna.
Till nämnda stränder tar man sig genom att promenera (om man har pigga ben), med vespa, taxi eller allra bäst med de lokala Dolmusbussarna. De hyser 18-20 sittplatser och har en chaufför med järnkoll på vilka som betalt och var resenärerna vill stiga av. Av- och påstigning sker lite överallt på färdvägen, Även vid hållplatserna. Betalning sker kontant, helst vid påstigning, men det funkar när som helst under resan, övrig resenärer är hjälpsamma med att ge dina pengar till chauffören om du sitter längre bak i bussen. En enkel resa till Ladie´s Beach kostar drygt 7 kr och för ytterligare en krona kommer man till Long Beach.

Äta bör man

Det turkiska köket sägs vara det tredje bästa i världen. Jag vet inte hur det är med den saken eftersom min reseerfarenhet är begränsad till det europeiska utbudet, men det turkiska matutbudet är utmärkt. De är försiktiga med kryddningen av huvudrätten så egen kryddning med salt brukar bli nödvändigt Tar man meze om förrätt kan man få kryddiga smakupplevelser - testa det! Det turkiska köket erbjuder mer inhemsk husmanskost än det vi har hemma, för hur ofta hittar vi rotmos, kåldolmar (ja, den rätten har ju turkisk härkomst) och andra domestiska läckerheter på svenska restauranger? I övrigt är maten på de turkiska badorterna kontinental och passar därför de flesta smakriktningar och ett tips är att tipsa färskgrillad fisk. Priserna är bra, en stadig lunch med endast huvudrätt kan ofta fås för under 40 kr. På kvällen är det inte ovanligt att bättre restauranger bjuder på enklare meze och fruktfat och det går att få en riktigt bra stek för under hundralappen, men en moussaka kostar endast under 50 kr. Vinet som turkarna erbjuder är också bra och vi testade bl.a. ett Sauvignon Blanc som hette Majestic som var mycket prisvärt.

Restaurangen Farah besöktes "av misstag" första kvällen,
men hade istället den bästa grillade fiskrätten på hela veckan.

Restaurangtips i Kusadasi:

- Balik Pisiricis (gamla stan)
- Casablanca (granne med Murphy´s)
- Green Gardens (gamla stan)
- Castle (gamla stan)
- Farah (vid första viken efter Duvön)







Och shoppa är ju ett givet nöje

...med tillägget, om man gillar att shoppa i 30 graders värme och få drygt 250 erbjudande från alla hugade säljare på varje shoppingrunda. Jag har i alla fall lärt mig att avspisa de påstridiga säljarnas inviter med ett vänligt leende. De frågar ofta varifrån man kommer, hur man mår m.m., troligen är det bara en inledande säljfras eller också vet de vilka nationer man lättast kan få ett sälj. 

Det är väl en bra deal, att få tre
läderarmband för 18 kronor?
Handeln med framför allt skor, kläder, smycken och accessoarer är omfattande och utbudet enormt. Även om man som medveten köpare vet att det inte är en äkta Gant-skjorta man nyss köpt för 30 TR (110 kr), så förleds ändå sinnet att tro, att man gjort ett kap och dessutom till 40 % rabatt. Vid klädinköp rekommenderar jag att ni provar först, storlekarna är 1-2 gånger mindre än hemma, så en mediumstorlek motsvarar istället large eller t.o.m. extra large.

Sedan undrar jag vad som händer med textilnäringen i Turkiet om landet kommer med i EU? Jag får uppfattningen att handeln med textilier omsätter enorma summor i landet, och de falska varumärkenas tid borde väl vara till ända vid ett medlemskap i unionen. Ett kul inslag om just detta tar jag med mig från denna handel i Kusadasi, där jag såg en skylt utanför en klockaffär med texten:  GENUINE FAKE WATCHES.

Blir det flera besök hit?

På bussen från Long Beach till centrum hörde jag en brittisk kvinna tala med en bussamordnare som åkte med på resan. Hon berättade att detta besök till Kusadasi var det elfte i rad. Nu är kanske britterna säreget konservativa och kanske därför ner benägna att besöka samma ställen om igen, men för egen del skulle Alanya och Kusadasi absolut vara värda ett återbesök. Turkarna är mycket trevliga och det är inte bara på restauranger och barer som de är de präglade av god service och trivsamt bemötande. De turkiska kvinnorna i gatuvimlet är vackra, men reserverade. Männen lämnar jag utan kommentar :). Och därmed återstår bara att säga: Güle, güle.


Stora kryssningsfartyg ankommer hamnen inne i centrum varje vecka.
Turistbåtar (t.ex. partybåtar) utgår från den lilla hamnen vid Duvön.

Strandpromenaden från centrum och förbi Duvön ger många vyer mot staden.



 

Inga kommentarer: