Min upplevelseskildring av ett besök i Barcelona
______________________________________________________________________
TIDIG BOKNING = FYNDIG RESA
Tidigt i höstas påbörjades planerna på en semesterresa till Barcelona. Första aktiviteten var att surfa runt på olika sajter för att hitta lämpliga flygresor dit och snart visade sig Norwegian Air vara det mest prisvärda alternativet med knappt 900 kr t-o-r. Då gjorde det inte så mycket att biljettpriset för att se matchen mellan FC Barcelona och Granada landade på 745 kr. Att flyga med Norwegian var också en positiv upplevelse och bra mycket bättre än Ryan Air i både bemötande och komfort. Dessutom slapp man landa i Girona som ju ligger en bra bit utanför BCN. Totalsumman för flygresan, fyra hotellnätter och en fotbollsbiljett landade på 2 800 kr. Bara flygresan kostade en bra bit över 3 000 kr veckan innan vi åkte.
Varför tar flygvärdinnorna på sig tajta handskar innan landning?
LA RAMBLA ÖVERSKATTAD - GRÄNDERNA TVÄRTOM
Det kända promenadstråket, La Rambla, är visserligen omfattande i sin längd, men erbjuder inte så mycket att uppleva som jag hade trott. Fortsätter man gatan vidare till Rambla del Mar kommer man ner till hamn- och strandområdet med Port Vell, akvariet, köpcentrat och Columbus-statyn. Det är värt ett besök och varför inte ett dopp i Medelhavet?
Går man La Rambla i motsatt riktning mot Place de Catalunya rekommenderar jag de trånga gränderna, sidovägarna och torgen som erbjuder mysiga restaurang- och tapasställen, prisvärd klädshopping och inte minst saluhallen, Mercat de St Josep. Saluhallen erbjuder färska råvaror i enorma mängder och variationer, allt från färskflådda fårskallar till läskande smoothies, choklad och färgsprakande chilifrukter. Det verkar dock vara stört omöjligt att på en sittplats vid de mindre matställena där man serverar tapas, sangria och andra läckerheter. Det är värt ett försök.
- Ska vi ta taxi eller metron till Sagrada Familia? Eller ska vi gau´di?
I GAUDIS FOTSPÅR
Efter den första avverkade vistelsen i Barcelona anser jag att det är obligatoriskt för oss besökare att ta sig till de områden där man hittar magnifika Barcelonakatedralen och Mariakatedralen, och inte minst arkitekten Antoni Gaudis märkliga byggnader, som t ex Sagrada Familia, la Pedrera och Casa Batlló. Katedralerna var mäktiga och de spektaktulära byggnaderna gav en försmak om den magnifika interiören som väntade. Min pappa hade dånat av häpnad om han hade fått upleva katedralernas rikt utsmyckade fönster - han var själv driven i den svåra men vackra glaskonsten.
Gaudis exceptionella Sagrada Familia var nu färdigställd vad det gäller insidan och 2026 beräknas även utsidan vara klar. 100 år efter Gaudis död och 140 år efter de första ritningarna fanns på pränt. Bor man vid La Rambla är det en lagom runda att ta sig till fots till samtliga dessa byggnadsverk. I fall någon undrar så finns det gott om förfriskningsställen på vägen. (Bilden till höger föreställer en gatlykta på Placa Reial som Antoni Gaudi designat.)
SE BARCA OCH SEDAN DÖ
Självklart var ett besök på magnifika Canp Nou ett måste och gärna i samband med en hemmamatch med FC Barcelona. Nu artade det sig så lyckligt att vi fick tag på biljetter till matchen mellan Barca och Granada och de skulle hämtas ut på ett biljettkontor i centrala Barcelona. Bara att hitta till adressen var en utmaning i sig, men tack vare uppmärksamma reskamrater kunde dyrgriparna hämtas på Gran Via de les Corts, och numret 646 är nu för evigt inpräntat i mitt minne. Matchen sågs av hela 64 000 åskådare trots att matchen spelades en kall, blåsig och regnig tisdag, där en stor del var turister som vi. Hemmalaget vann med 5-3 efter tre Messi-fullträffar, två straffar för gästerna och en utvisning på Barca-backen, Dani Alves. Trots det tråkiga vädret fick vi valuta för pengarna ytack vare den händelserika matchen. Så här efteråt är jag aningen negativt överraskad över arenans skick, det magra förtärings- och dryckesutbudet och en del annat i arrangemanget. Men det var ändå viktigare att ha varit på Camp Nou. Äntligen!
- Är det inte dax att flygbolagen uppdaterar sina högtalarsystem? Det går ju inte höra annat än puffande och väsande från kabinpersonalens meddelanden. Skaffa puffskydd åtminstone.
BARCELONAS HÖJDARE
Ett bra utflyktsmål som ändå finns i bekväm närhet till La Rambla är att bege sig upp på höjden där kastellet/borgen finns belägen. Därifrån får man en härlig vy över Barcelona. Härifrån är det också nära till olympiastadion och resten av olympiadarenorna, t ex basketlagets mäktiga arena. Stadion byggdes i romersk antik stil och stod färdig till OS 1936, ett evenemang som flyttades til Berlin p g a det spanska inbördeskriget. Stadion genomgick en uppgradering och färdigställdes till OS 1992.
En kort bit ifrån olympiastadion finns det nationella museet för katalanska konst, en byggnad som också har en imponerande exteriör. Och strax nedanför museet finns den fontän som man sätter fart på under helgdagarna och som bjuder besökarna på stämningsfull vatten- och färgprakt.
Nu ska det påpekas att man absolut inte måste promenera ända upp till den högsta punkten. Linbanan är ett bra alternativ.
ÄT OCH DRICK!
Vi hann inte vistas länge i BCN innan vi slogs av det breda restaurangutbudet som erbjuds i den katalanska huvudstaden. Det går dessutom att få en riktigt bra lunch eller middag till rimliga priser. Tapas, paella eller andra spanska rätter är givet att testa, men som på alla andra ställen i världen är det svårt att veta vad som är riktigt genuint och värt att besöka. Man får helt enkelt prova sig fram - vi valde bort grisfötter och fårskalle. Erfarenheten från vår resa är att maten var god och prisvärd, samt att man inte behöver snåla med dryckesvalet, en flaska med ett bra vin kan nämligen fås för beskedliga mängder pengar.
Jag kan särskilt rekommendera restaurangen La Fonda (Carrer dels Escudellers) som låg mitt emot vårt hotell, Comercio. La Fonda var en mycket positiv upplevelse där man i all väsentlighet lägger ner möda på smakerna. Priserna är beskedliga och ett bra vin kan fås för beskedliga 7 €. På torget Placa Reial i vårt hotells absoluta närhet kunde man förnöjsamt sitta och studera omgivningen, med nåt enkelt att äta eller att bara njuta av en lämplig dryck. Notera dock att una cerveza grande (en stor stark) verkligen är en STOR öl. Fråga mig...
-----
Så vad är då den sammanfattande upplevelsen av det första besöket i Barcelona? Den katalanska storstaden med ca 3 miljoner invånare erbjuder både spännande sevärdheter, bad, härliga omgivningar och utsökta möjligheter att handla och att äta och dricka gott. På flera utbudsområden är BCN en stad som är prisvärd, rent av billig. Nöjes- och kulturlivet hann aldrig utforskas på den fem dagar korta vistelsen, men det är säkert lika förnöjsamt.
Metron är ett effektivt kommunikationsmedel och stationerna är rena och prydliga och tunnelbanetågens skick ger ett gott intryck. Lite kinkigt var det att begripa hur man skulle ta sig till tunnelbanan efter det att man klivit av Renfe-tåget som tog oss från flygplatsen till ändstationen. Det var betydligt lättare att hitta åt andra hållet. Vi minns två vänliga engelsmän som vid separata tillfällen bistod oss förstagångsbesökare på olika sätt.
Som i alla miljonstäder ska man vara vaksam på ficktjuvar i Barcelona, särskilt de som härjar på La Rambla. Dessbättre slapp vi dessa tråkiga element och det kan ju bero på att vi besökte staden under lågsäsong.
Apropå lågsäsong, hur var då vädret? Enligt katalanerna är det stor risk för regn under perioden november-mars och det fick vi också uppleva, men övervägande tiden fick vi njuta av 15° och soligt till halvklart väder.
Så budskapet är, åk till Barcelona! Buen viaje eller Bon viatge (katalanska).